Teràpia EMDR

Slide One
Slide Two
Slide Two - copiar
Slide Three
previous arrow
next arrow

Teràpia de desensibilització i reprocessament per moviments oculars (EMDR)

La teràpia de desensibilització i reprocessament per moviments oculars (EMDR) és un mètode de psicoteràpia enfocat a ajudar les persones a recuperar-se de vivències traumàtiques, però també al tractament de l'ansietat, la depressió, les fòbies, entre altres trastorns.

El primer estudi científic sòlid amb EMDR va ser dut a terme amb els veterans de guerra americans que patien TEPT (Trastorn d'estrès posttraumàtic). I actualment, l'Organització Mundial de la Salut recomana l'EMDR des del 2013 com un dels tractaments efectius per als trastorns relacionats amb el trauma.

La idea central del model EMDR, anomenat Model de Processament Adaptatiu d'Informació (PAI), és que el sistema nerviós té mecanismes per processar i integrar tot allò que ens va succeint, incloent-hi les experiències difícils o estressants.

Quan la persona afronta experiències d'alta intensitat emocional o
complexes, el sistema nerviós es bloqueja i el record roman emmagatzemat sense gestionar, associant-se amb les mateixes percepcions, pensaments, emocions i sensacions. Aquests records no processats poden donar lloc a dificultats i símptomes en el moment present, quan alguna cosa del que li passa es connecta amb aquestes experiències.

La teràpia EMDR és una tècnica que, dins d'un procés de teràpia psicològica, s'utilitza per accedir i desbloquejar aquests records, i deixar així que el sistema nerviós els pugui finalment integrar. L'EMDR es basa en l'estimulació bilateral, mitjançant la qual s'estimulen els dos hemisferis del cervell amb moviments oculars, sons o copets (tapping) per ajudar a la memòria del pacient altres parts de l'esdeveniment traumàtic o record. Actua de manera similar a la fase REM del sòl en què s'afronten estats d'estrès de forma adaptativa creant connexions entre experiències
passades per resoldre problemes.

Tot i que els moviments oculars han donat nom a la teràpia, també es pot fer una estimulació bilateral a través de tapping o sons.

Aplicacions de l'EMDR:

  • TEPT i altres problemes relacionats amb el trauma i l'estrès
  • Estats d'ansietat, atacs de pànic i fòbies
  • Malalties cròniques i problemes mèdics
  • Estats depressius
  • Trastorns d'alimentació
  • Dols o pèrdues
  • Violència i abús físic, sexual, psicològic o emocional
  • Problemes d'autoestima

Si estàs buscant un professional de la teràpia de desensibilització i reprocessament per moviments oculars (EMDR) a Granollers (Barcelona), posa't en contacte amb nosaltres a través del formulari a la nostra pàgina web, trucant-nos o enviant-nos un correu electrònic.